دانشگاه هنر اصفهان
معاونت فرهنگی و اجتماعی؛
گزارش بازدید از مجموعه تخت فولاد با رویکرد آشنایی با مرمت‌های انجام شده
گزارش بازدید از مجموعه تخت فولاد با رویکرد آشنایی با مرمت‌های انجام شده
گزارش بازدید از مجموعه تاریخی، فرهنگی و مذهبی تخت فولاد با رویکرد آشنایی با مرمت‌های انجام شده
این بازدید در تاریخ 1 / 9 / 1403 با همراهی استاد حمید فرهمند بروجنی؛ عضو هیئت علمی گروه مرمت آثار تاریخی دانشگاه هنر اصفهان و با حضور جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان به همت انجمن‌های علمی دانشجویی مرمت آثار تاریخی و مرمت بناهای تاریخی برگزار گردید.
جزئیات بازدید:
1) عکس‌خانه
محتوای عکس‌های موجود در عکس‌خانه، شامل تصاویر فردی یا دسته‌جمعی مشاهیر، وقایع مهم مربوط به تخت فولاد، اعیاد و تجمعاتی در مصلی تخت فولاد و برخی حوادث است. همچنین روایت‌ها نیز به نمایش گذاشته شده است.
2) تکیه کازرونی
از تکیه‌های زیبای تخت فولاد مربوط به اواخر دوره‌ی قاجاریه است. این تکیه را تاجر خوشنام و نیکوکار حاج محمدحسین کازرونی احداث نمود و پس از وفات ملا عبدالکریم گزی در سال 1339 هجری قمری و دفن او در این تکیه، بقعه‌ای بر فراز قبر وی بنا کرد. دور تا دور صحن تکیه‌ی کازرونی را اتاق‌ها و حجره‌هایی تشکیل داده و افرادی در آن‌ها مدفونند. این تکیه از ابتدای تأسیس تا امروز محل عبادت و برگزاری مراسم مذهبی بوده است.
3) آرامگاه بابا رکن‌الدین
این قبرستان از حیث تاریخی اهمیت ویژه ای داشته و مدفن بسیاری از علما، عارفان، شاعران و بزرگان ایران زمین است و همین امر موجب شده که خود قبرستان و تکیه‌ها و مقبره‌هایی که در آن وجود دارند، در فهرست آثار ملی به ثبت برسند. قدمت برخی از مقبره‌های موجود در آن بالای 100 سال بوده و یکی از بزرگانی که در آن به خاک سپرده شده، بابا رکن‌الدین عارفی صاحب نام از دوره صفویان است.
4) تکیه خوانساری
بیشتر علمای مدفون در این تکیه، از شخصیت‌های علمی بزرگ و معروف شهر و استان اصفهان هستند. به عنوان مثال، این تکیه مدفن آقا حسین خوانساری و فرزندش جمال است که هر دو از دانشمندان عصر صفوی بودند. پس از مرگ آقا حسین خوانساری، شاه سلیمان صفوی دستور داد بقعه‌ای برای وی بنا کنند که اکنون به تکیه خوانساری معروف شده است. این بنا، یکی از زیباترین و نفیس‌ترین نمونه‌های معماری و هنری دوران شاه سلیمان صفوی محسوب می‌شود.
5) تکیه مادر شاهزاده
تکیه مادر شاهزاده توسط مریم، زنی گرجی که همسر فتحعلی شاه قاجار و دایه سیف‌الدوله، حاکم اصفهان بود، برای مدفن خود بنا شده است. مریم در سال 1246 هجری قمری درگذشت و در این تکیه به خاک سپرده شد.
تکیه مادر شاهزاده زمینی مربع شکل به ابعاد پنجاه در پنجاه متر دارد که بالغ بر 2500 متر مربع وسعت دارد. این بنا به سبک چهار ایوانی ساخته شده است و از هر چهار طرف دارای چهار شاه‌نشین است که شاه‌نشین شرقی از همه بزرگتر است.
تکیه مادر شاهزاده از لحاظ تزئینات نیز بسیار ارزشمند است. در این بنا از انواع کاشی‌کاری، آینه‌کاری، گچ‌بری و نقاشی استفاده شده است.
6) تکیه بیدآبادی
آقا محمد بیدآبادی عالم، دانشمند و عارف قرن دوازدهم فرزند آقا ملامحمد رفیع گیلانی است. ملامحمد رفیع از زادگاه خود گیلان به اصفهان مهاجرت کرد و در محله‌ی بیدآباد اصفهان سکنی گزید و به «بیدآبادی» شهرت یافت. از نمونه‌های جالب هنری این تکیه سنگ قبر نفیس و ارزشمند آقا محمد بید‌آبادی است که به خط بسیار زیبای نستعلیق که اشعارش از آقا محمد کاظم واله می‌باشد بر سنگ قبر وی حک شده است. آقا محمد بیدآبادی دوران حیاتش مصادف با سقوط صفویه و انتقال قدرت به افشاریه و زندیه بوده است.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ:
1403/09/06
تعداد بازدید:
313
منبع:
كليه حقوق مادي و معنوي اين سايت متعلق به دانشگاه هنر اصفهان مي باشد.
Powered by DorsaPortal